Eestit ootab ees suur temperatuuri tõus

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuumus tappis Soomes inimesi.
Kuumus tappis Soomes inimesi. Foto: SCANPIX

Eestit ootab lähema 100 aasta jooksul ees märkimisväärne õhuniiskuse ja temperatuuri tõus ning selle mõju uuritakse Tartumaal asuval katsealal.

Aastaks 2100 ennustavad teadlased Eestis õhutemperatuuri tõusu kuni 5 ºC ja vihma sajab 5 kuni 30 protsenti rohkem kui praegu, teatas Tartu Ülikooli pressiesindaja.

Seetõttu sobib Eesti geograafiliselt hästi kohaks, kus teha pilootuuringuid muudetud õhuniiskuse mõjust metsadele ning seda uurisid Tartu ülikooli teadlased Tartumaal Meeksi vallas asuval Rõka katsealal.

Ülikooli ökofüsioloogia õppetooli juhataja professor Krista Lõhmuse sõnul on projekti peamine eesmärk selgitada, kuidas seni väheuuritud kliimamuutuste komponent – õhuniiskuse muutus – mõjutab metsa ökosüsteeme.

«Veeaur on üks olulisemaid kasvuhoonegaase, mis neelab maapinnalt eralduvat infrapunakiirgust ning muudab keskkonna soojusbilanssi. Ligi kaks kolmandikku võimalikust kasvuhooneefektist võib panna veeauru arvele, seega on baasteadmised veeauru muutuste mõju kohta hädavajalikud prognoosimaks ökosüsteemi kui terviku reaktsiooni kliimatingimuste muutustele,» ütles Lõhmus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles